Vår historia

Med Ölands bästa läge mitt i hjärtat av Borgholm, på Storgatan intill Societetsparken, ligger Ölandglass. Här har glass av absolut högsta kvalitet tillverkats och serverats allt sedan starten 1987. Det var då som Lars Johansson tog steget att starta eget – efter att för närmare tjugo år sedan börjat tillverkat glass på Grand Hotell Hagalund i Göteborg. I botten hade Lars då en gedigen konditorutbildning – faktum är att han var en av de yngsta att ta sitt mästarbrev på konditorskolan för över fyrtio år sedan.

Snabbt blir "Ölandsglass" namnet (eller snarare glassen!) på allas läppar. "Alla" kommer till Storgatan i Borgholm för att pröva den goda glassen. Trots anstormningen av folk behåller Lars de hemliga originalrecepten och ger inte avkall på kvaliteten. Precis som idag.

Samma sommar (1987) knackar en glass-sugen tonåring på dörren till Ölandsglass för att söka sommarjobb. Han får jobbet och intresset för glasstillverkning i absolut bästa kvalitet väcks. Intresset utvecklas under de tre kommande somrarna då han fortsätter att sommarjobba på Ölandsglass.

1997 slås också portarna upp till det populära caféet Gamla Apoteket. Varifrån namnet kommer kan man lätt gissa, och tittar man upp i det vackra glastaket under en fika här så är det lätt att drömma sig tillbaka. Idag serveras dock inga mediciner här, men Sannas goda baguetter, pajer och bakverk har nog samma positiva hälsoeffekt.

Den unga sommarjobbaren, Stefan Gustavsson, och ägarna Lars och Ulla fortsätter att hålla kontakten under åren som följer. Runt 1998 börjar de båda makarna inse att arbetat med Ölandsglass kanske blir för mycket – de driver nämligen ett glasscafé i Göteborg också. De pratar med Stefan och undrar om han skulle vara intresserad att ta över verksamheten? Efter långa, tuffa men alltid vänliga förhandlingar hittar man en överenskommelse. Stefan blir nya ägare 2001. Då har han lärt sig allt om glass av den gamla mästarkonditorn. Att tillverka glass är nämligen inte enkelt. I alla fall inte om man ska hålla yppersta kvalitet.